spider.org.ua

"Милості прошу до нашого куреня", – сказав павук, звертаючись до мухи.

Прогноз погоды

Сімейство павуки-вовки —

Найбільша кількість павуків-вовків можна зустріти в Альпах, однак і в інших регіонахpauk-vovk вони мешкають у вельми великій кількості. В даний час відомо більше двох тисяч різновидів павуків, що відносяться до цього сімейства. Ці павуки будують свої нори на землі і поїдають собі подібних. Це дуже малоприємні створіння, мають переважно коричневе забарвлення. Вони надмірно активні.

 

Рідко знаходяться в стані спокою, практично весь час займаються пошуком черговий своєї жертви. На відміну від багатьох інших різновидів, ці павуки часто знаходяться в “компанії”, їх рідко можна застати на самоті, в той час як інші види воліють не стикатися зі своїми “побратимами”. Свою назву вони отримали, можливо, саме завдяки даному факту, а саме, частим зборами в зграї і окрасу їх тіла. Зовні все підвиди павуків вовків досить відмінні один від одного, якщо не рахувати таких спільних рис, як наявність пари великих очей, щільне і трохи приземлене тіло. Розмір їх може коливатися в межах від двох, до чотирьох сантиметрів.

Слід зазначити, що крім двох основних очей у таких павуків є, розташовані по центру ще чотири маленьких очі. Зір цим павукам просто необхідно, адже тільки завдяки йому, вони отримують можливість стеження за здобиччю. Вони природжені мисливці, тому перш ніж схопити жертву вони досліджують її, визначаючи за допомогою очей її місцезнаходження, а потім обмацуючи її пельдепальпамі з метою вивчення виду жертви. Вони захоплюють своїх жертв за допомогою пельдепальп і не відпускають, поки не вб’ють її за допомогою добре розвинених іклів. До речі це одна з небагатьох різновидів павуків, які користуються щелепою, в основному, вона у павуків настільки мала і нерозвинена, що вони просто не здатні до поїдання здобичі.

Відрізнити самця від самки нескладно, по-перше, він має більш темне забарвлення, практично чорний, і по-друге, він значно менших розмірів, ніж самка. Передні кінцівки самців сильно розвинені, вони використовуються не тільки для запліднення, а й для залучення самок. Самки ж у свою чергу мають можливість вибору самця, вони, як правило, вибирають більш розвинених і великих залицяльників.

З усіх вивчених на даний момент видів павуків, павуки вовки є найбільш розвиненими і кмітливими, у кожного з них є своя стратегія полювання, причому, вибравши її одного разу, вони дотримуються, як правило, її протягом усього життя. Хтось обирає для полювання світлий час доби, на вистежування і ловлю жертви витрачається весь день, такі павуки безупинно пересуваються по траві, деревам, квітам і чагарниках, вивчаючи місцевість і шукаючи відповідний для полювання екземпляр. Інші ж не виходять назовні, поки світить сонце, дні вони проводять у своїх оселях і лише вночі висуваються на полювання. Є й такі павуки, які воліють полювати поблизу водойм, вони легко пересуваються по воді, розшукуючи тут потенційних жертв. Зустрічаються, проте, і пасивні павуки, які, перебуваючи у своїй норі, вичікують наближення можливої ​​здобичі.

Апулійский тарантул відомий всьому світу, це дуже великий, розміром часом близько шести сантиметрів, павук. Здавна люди бояться цих павуків, адже завжди вважалося, що укус його смертельний. Люди завжди розповідали легенди про цих павуків, що передаються з покоління в покоління. А жителі Італії і зовсім, знайшли так зване протиотруту, вони вважають, що після укусу цієї комахи, постраждалий повинен негайно пуститися в танок, причому танцювати потрібно настільки інтенсивно, наскільки вистачає сил, тільки такі різкі рухи можуть позбавити його від смерті (так зародився танець тарантели). Однак сьогодні наукою доведено, що насправді отрута тарантула є практично нешкідливим для людини. При укусі людина може відчути легке нездужання і підвищення температури тіла, які в принципі дуже скоро проходять.

Південноросійський тарантул поширений в Російських степах, проте його чисельність досить мала. Ці павуки мають середніми розмірами, максимум складовими три з половиною сантиметри. Вони мають “шикарну шубку”, темно-коричневого, бурого або чорного кольору, переплутати їх з якоїсь іншої різновидом павуків практично неможливо. Живуть такі павуки у власноруч побудованих норах, які викопуються в сирій землі і ретельно викладаються товстим шаром павутини. Це нічні мисливці, однак, і вдень вони не упускають можливості поласувати. Коли приходить час спарювання, самки створюють кокон, в який надалі поміщаються яйця. Вона ні на мить не покидає кокон, прив’язавши його до себе, постійно носить його на спинці. Коли ж з’являється потомство, вона не поспішає його позбутися, підгодовує його і старанно напуває. Коли ж павучки досягають певного віку, самка сама підшукує кожному з них місце проживання і тільки тоді скидає з себе.

Найбільша кількість p